En vän tipsade mig om Stina Lundberg Dabrowskis intervju med Margaret Thatcher från 1994 - vilken jag tydligen helt missat. Intervjun innehåller många roliga moment, men illustrerar även rätt bra hur klassisk konservatism - klassisk högerpolitik - förhåller sig till de radikala elementen. Det är kanske lätt att ställningstagandet är särskilt utmärkande för den anglosaxiska konservatismen, men även Arvid Lindman här i Sverige uttryckte liknande förakt för både höger- såväl som vänsterextremism.
Stina försöker vrida diskussionen om Storbritanniens krig mot fascistiska Argentina (när militärjuntan invaderade Falklandsöarna) som något fel och något som i andemeningen borde vara emot kvinnlig natur eftersom kvinnor - tycker Stina - anses vara mer “fredliga” än män. Margaret Thatcher - van vid argumenten - ryter ifrån med motargumentet att fred är inte fred under diktatur. Man anar nästan att Thatcher håller tanken om svensk neutralitetseftergiftspolitik och konsensuskultur i närminnet under hela intervjun och det missade Stina helt (eller va oförmögen att förstå). Fred utan frihet är inte fred - det är våld, menar Thatcher. Det som Stina inte verkar förstå är att Thatcher stred inte bara mot en invasion av brittiskt territorium, utan även mot fascister - precis sådana fascister som Stina Dabrowski lite senare i intervjun menar att hon hatar mest av allt. Stina gjorde ett kardinalfel i sitt intervjuförfarande när hon - som svensk - uttryckte sitt hat mot Hitler samtidigt som hon representerar ett land (Sverige) som gjorde en rad eftergifter till densamme. Stinas moraliserande river Thatcher sönder i småbitar.
Nu gjorde svenska medborgare många hedervärda insatser mot både nazismen och stalinismen och Sverige gav 45000 judar en fristad, men Thatcher har ändå en poäng enligt min åsikt. Mindre stater än Sverige gjorde väpnat motstånd, medan vi gjorde en rad eftergifter.
Lite senare i intervjun (klippet nedan) försöker Stina måla in Thatcher i ett hörn om huruvida Margaret tycker att britterna är bättre än andra och gör detta mot den übermensch-ideologi som Hitler och nazisterna stod för. Eftersom Stina inte kommer från ett land som officiellt och aktivt krigade mot bruna, svarta och röda (som Arvid Lindman uttryckte det) - dvs nazister, fascister eller stalinister - så får Stina sig en bildlig rak höger när hon anklagar Thatcher för übermensch-attityd. Faktumet att många andra småstater krigade mot bruna, svarta och röda och Sverige inte gjorde det gör det för evigt svårt för Sverige att marknadsföra sig som antifascistisk, antinazistisk eller antisocialistisk och varför bl.a Storbritannien “va bättre på att stå upp mot tyranni” än vi va. Det är för evigt ett sorgligt faktum.
“If people would have been neutral against Hitler, Hitler would have won. If people would have been neutral against Stalin, Stalin would have won.”
Det finns en hel del av The Conservative and Unionist Party’s1 politik under Thatcher som går att anmärka på, t.ex införandet av den kommunala fastighetsskatten - Community Charge. Det konservativa partiet och Thatcher avskaffade inte den befintliga fastighetsskatten utan gjorde om den till en platt skatt (schablonavgift) per individ som därmed drabbade de allra minst förmögna värst (det som kritikerna kallade “poll tax”). Detta och Thatchers motstånd till EU gjorde att hon blev avsatt.
Sverige avskaffade fastighetsskatten - något vänstern gärna påpekar när de vill se en inflation i fler och högre skatter i Sverige. Det de ibland missar att informera om är att fastighetsskatten blev - precis som i Storbritannien (på ett ungefär) - kommunal och kallas i Sverige idag för fastighetsavgift2. Fastighetsavgifterna är som tur nog låga här och följer löneutvecklingen med tanke på det övriga hårda skattetrycket - vilket inte va fallet i Storbritannien.
Varför Thatcher och Conservative’s va så benhårda med deras fastighetsavgift är svårt för en Moderat som mig själv att förstå - det får en nationalekonom gärna förklara, men kanske har det att göra med att ekonomer älskar fastighetsskatt av den enkla anledning att den inte flyttar på sig (svårt att flytta en fastighet). En sak är dock säker i Sverige: Det är Moderaterna (alltså The Conservative’s motsvarighet här) som inte vill återinföra fastighetsskatten och som varnar för att vänstern vill höja eller helt reformera fastighetsskatterna så att du som har ett jobb och fått låna dig till en bostad ska tvingas främja bidragsberoendet i ännu högre utsträckning. Trots att bland annat Anders Ygeman (S) ville se höjd fastighetsskatt så sa Socialdemokraterna åtminstone nej till detta under deras partikongress nu i november3.
Partiet heter inte Tories även om det ibland kallas så (främst av motståndare). Tories upphörde 1834. Det officiella namnet på det konservativa partiet i UK är The Conservative and Unionist Party eller det konservativa partiet på svenska.
Eftersom du är radioamatör: "In April 1982, Argentine forces invaded the Falkland Islands. BBC radio reporter Laurie Margolis gained the first confirmation from the Islands, via a fragile shortwave radio link, that the invasion had taken place. He told his story to the Imperial War Museum Sound Archive." - https://soundcloud.com/jonathan_kempster/falklands-the-reporters-story-laurie-margolis-bbc